praktijk voor natuurgeneeskunde

Aromatherapie en huidverzorging

Wat voor onze voeding geldt, geldt ook voor wat we op de huid gebruiken…zo natuurlijk mogelijk! Wat we op de huid gebruiken zouden we in principe ook moeten kunnen eten. 

 

Natuurlijke ingrediënten zijn eigenlijk de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen. Synthetische en niet huideigen stoffen horen per definitie niet op de huid vanwege mogelijke risico factoren en directe of indirecte verstoringen van het biologisch evenwicht op de huid, dit vooral gezien op de lange termijn. Verstoringen kunnen o.a. zijn: allergiën, hartritmestoornissen, ontwrichting van de hormoonhuishouding, verslechterde lever en/of nierfunctie, ontregeling van de vetmantel van de huid, ontregeling van de huidflora.

 

Cosmetisch ingrediënten die beter vermeden kunnen worden zijn o.a.:

 

Synthetische emulgatoren

(meng en bindmiddelen): 

 • PEG – RETH (+nummer)
 • Polysorbate 20, 60, 80 etc

Synthetische oliën:

 

 • Dimethicone
 • Paraffine
 • Vaseline

Synthtische toevoegingen en/of hulpmiddelen:

 • Carbomeren
 • Diëthylphalaat (DEP)/methanol
 • EDTA
 • TEA (tri-ëthanol-amine) DEA, MEA en NDEA
 • Propylene glycol

Synthetische conserveringsmiddelen:

 • Parabenen
 • Broomverbindingen
 • Phenol verbindingen
 • Chloorhexidine
 • Triclosan

Synthetische grondstoffen voor shampoo:

 • Sodium Laureth Sulfaat
 • Ammonium Laureth Sulfaat
 • Magnesium Laureth Sulfaat
 • Sodium Lauryl Sulfaat
 • Magnesium Lauryl Sulfaat

Bij de massagetechnieken waarbij Aromatherapie ingezet wordt, wordt in mijn praktijk uitsluitend met 100% natuurlijke stoffen gewerkt. Vaak een basisolie van Amandelolie en Jojoba met hieraan een aantal druppels etherische oliën toegevoegd, die afgestemd worden op de hulpvraag van de cliënt.

 

Om zeker te zijn van een goed product voor thuisgebruik, adviseer ik merken die 100% natuurlijk garanderen, zoals o.a. de producten van De Ambachtelijke, De Traay, Chi International, Volatile, Weleda…